^ Нагоре

Проблеми с пикочните пътища

25.03.2013
Проблеми с пикочните пътища

 

Бъбреците, пикочният мехур и пикочните пътища са много „крехки” и често стават обект на атака от страна на различни бактерии и вируси. В резултат на това възникват възпаления, които ако не се лекуват правилно и навреме, се превръщат в мъка за цял живот.

 

Пикочната система се състои от два бъбрека, бъбречно легенче, два пикочопровода, пикочен мехур, мускул и пикочен канал. При мъжете тя е допълнена и от простата и два семепровода. Като цяло отделителната система е изключително важна за човешкото тяло – все пак тя го „отървава” от вредните вещества! Бъбреците са способни да филтрират до литър кръв само в рамките на една минута. Преработването на непотребните вещества в урина пък протича непрекъснато. На всеки 15 секунди в пикочния мехур от пикочопровода попада капка урина, преработена от бъбреците.

 

 

Камъните са един от най-често срещаните проблеми на пикочната система. Могат да се натрупат както в бъбреците, така и в пикочопроводите и пикочния мехур. Дълго време могат да останат абсолютно незабелязани. Оплакват се предимно мъже. Трудно е да се посочат конкретни причини за появата и натрупването им, но е сигурно, че са резултат от дехидратация и че най-добрата профилактика е приемането на много течности (минимум 2 литра вода на ден). Друга причина може да е прекарана инфекция на пикочната система, или натрупването на прекомерно количество калций.

 

Бактериални инфекции

Срещат се по-често при жените. Причинени са от различни бактерии, най-често Ешерихия коли. При мъжете, заради разликите в анатомията, се срещат значително по-рядко. Съпровождащи симптоми най-често са чувство на парене, болка в подкоремната област, чести позиви за уриниране. Най-често възпалението поразява пикочния мехур и се среща предимно при бременни жени, пушачки (веществата, намиращи се в цигарите увреждат лигавицата), в периода на менопаузата, както и при жени, които не приемат достатъчно течности.

 

Хиперактивен мехур

Синдромът на хиперактивния пикочен мехур е неприятен най-вече поради факта, че страдащият постоянно има нужда от тоалетна наблизо. „Отговорна” за това състояние е недостатъчната функция на мускулите на пикочния мехур, или понижения му капацитет. Хората с такъв проблем се стараят да разредят посещенията на тоалетната, и логично гледат да приемат по-малко течности, с което си вредят. Посещението на специалист и предписването на подходящи медикаменти е първата стъпка към разрешаване на този неприятен проблем.

 

Обратно към всички статии